Hoe bescherm ik mijn tuin tegen vorst?

 • Geplaatst op
 • Door Luit Ottema
Hoe bescherm ik mijn tuin tegen vorst?

Een goed begin is het halve werk. Door vroeg te beginnen met uw tuin kunt u er heel lang plezier van hebben. Vooral nu de herfst- en wintermaanden eraan komen. Ik help u graag met de voorbereiding.

Begin al vroeg met najaarsmest

Door in augustus, september of oktober te beginnen met najaarsmest zorgt u ervoor dat uw tuin en planten een goede basis hebben. Op deze manier zijn uw gewassen beschermt tegen vorst, betreding en ander zwaar weer. Met najaarsmest zorgt u er ook voor dat uw gazon en planten, met droog weer, groen blijven. Bemesten heeft vele voordelen. Ik zet ze voor u op een rij:

 • Planten en gewassen worden er sterker van
 • Het voorkomen van mos
 • Bij droog weer blijft uw gras groen
 • Uw gras is beschermd tegen diverse ziektes
 • Na kou, sneeuw en vorst herstellen uw planten en grassen sneller

 

Biedt uw planten bescherming

Niet alle planten kunnen tegen vorst. Ik zet er een paar voor u op een rijtje:

 • Olijfboom
 • Vijgenboom
 • Agapanthus
 • Camelia
 • Oleander 
 • Trachycarpus

Deze bomen hebben dan ook extra bescherming nodig tijdens de herfst- en wintermaanden. U kunt ze het beste op een vorstvrije plek neerzetten zoals de garage of in uw schuur. Lukt het niet om ze te verplaatsen, omdat ze bijvoorbeeld in de grond zitten of heel zwaar zijn? Dan kunt u een beschermhoes aanschaffen, die plaatst u heel mooi om de plant heen. Zo zijn ze toch voor een groot deel beschermd tegen eventuele vorst.

 

Doe dit absoluut niet 

Als het buiten vriest is het niet handig dat u uw planten gaat snoeien. De kans is groot dat uw plant dan invriest. Sommige van de gewassen kunnen zich kort daarna herstellen, maar een aantal kunnen daar absoluut niet tegen. Hou hier dus goed rekening mee. U kunt het beste beginnen met snoeien in september of oktober, wanneer het niet vriest. 

 

luit ottema van Tuincentrum GigantOver mij

Ik ben Luit Ottema van Tuincentrum Gigant. Ik heb een enorme passie voor alles wat groeit en bloeit, en heb door de jaren heen veel geheimen van goed tuinieren ontdekt.

In mijn blogs deel ik mijn beste tips en ervaringen en hoop jou zo te helpen aan wat iedereen wel wil hebben: een prachtige tuin.