Wat is het beste moment om geraniums te planten?

  • Geplaatst op
  • Door Luit Ottema
Wat is het beste moment om geraniums te planten?

Het is weer tijd voor geraniums! Prachtige bloemen met verrassende kleuren: fel, pastel en één- tot tweekleurig.
 
Geraniums bloeien tot ver in het najaar en kunnen ook nog eens goed tegen droogte. Maar wanneer kun je deze bloemen gaan planten? Ik leg het je uit.

Plant in deze maand geraniums

In april is de kans op sneeuw en vorst nog aanwezig, maar in mei is de vrieskou definitief uit de grond en lucht verdwenen. 

Vanaf medio mei kun je de geraniums (weer) buiten zetten of planten. De prachtige planten zorgen voor een zomers bloemenparadijs en een Frans sfeertje.

Ben je een citroenliefhebber? Dan heb ik goed nieuws. De geraniums ruiken heerlijk naar citroen en houden daarmee ook de muggen op afstand. Dat is een win-win situatie! 

 

Verzorging geraniums

Geraniums kun je vrijwel overal in je tuin of balkon kwijt. Hou er wel rekening mee dat ze, net als ons, van een beetje zon houden. In de volle schaduw zullen ze dan ook niet bloeien. 

Door zo nu en dan de uitgebloeide bloemen te verwijderen maakt de plant sneller nieuwe bloemknoppen aan. Hierdoor kun je de hele zomer genieten van je geraniums. 

De geraniums houden wel van een slokje water. Geef ze pas wat te drinken als de bodem droog aanvoelt. Voor extra bloei kun je eens per twee weken plantenvoeding geven. 

 

Verzorging na het bloeiseizoen 

Na het zomerseizoen kun je nog steeds, tijdens de koude dagen, genieten van je geraniums. Je kunt ze namelijk eind oktober tussen je kamerplanten neerzetten.

Geef de geraniums evenveel water als je kamerplanten. In april kun je de planten wat bijknippen, zodat ze er in mei weer tegenaan kunnen.